kahraman

    sonunu düşünmeyen insan: (bkz: polat alemdar)
    (26.06.2007 10:47)

onuncu yıl marşı

    "türk'üz bütün başlardan üstün olan başlarız" dizesiyle ırkçılığı körükleyen ve her ne kadar müzikal açıdan başarılı bir marş olsa da kendisinden soğuduğum eser.
    (25.06.2007 20:38)

no need to argue

    cranberries'in belki de en içe işleyen, sadece bir org * eşliğinde söylenen, kilise müziklerini andıran şarkı...
    (25.06.2007 19:29)

turnusol kağıdı

    yeni nesil turnusol kağıtları değişik renk yelpazelerine sahiptir. sarıdan maviye çeşitli renkler ph aralığına dair fikir edinilmesini sağlar. ama artık laboratuvarlarda kullanılan ph ölçer, turnusol kağıdını geri planda bırakmıştır.
    (25.06.2007 19:23)

andımız

    küçücük çocuklar sıralar halinde her sabah dizilir ve yüksek sesle andımız söylenir. 7-11 yaşları arasındaki çocuk bu cümlelerden ne anlar hala anlayabilmiş değilim. o zamanlar bize eğlence gibi gelirdi andımızı okumak, yarışırdık merdivenlerde bunu okumak için. ama şimdi geriye bakıp düşünüyorum da ne kadar saçma, ne gerek var. İnsanların millet sevgisi, bilinci kendiliğinde gelişir ve gelişmeli. varlığım türk varlığına armağan olsun! bir çocuğa bu niye söyletilir?böyle her sabah, küçücük çocuklara and içirmek ve ne yaptıklarının farkında bile olmamaları... yanlış...
    (25.06.2007 19:18)

glikoz

    kendisi ana besin kaynağımız olabilmekle beraber, gerektiğinde pek çok başka maddeye dönüşebilmekte ve öncül madde olabilmektedir. İnsanlarda kısa süreli depo maddesi olarak glikojene dönüşür. ama glikojen depolaması sınırlıdır. bu yüzden glikoz asetil coa üzerinden yağ asitlerine dönüşür ve fazla glikoz yağ şeklinde depolanır. *
    (25.06.2007 19:10)

sekonder meristem

    ikincil bölünebilir hücreler diye de bilinir.
    (25.06.2007 18:54)

kanser

    kanser gen+çevre faktörleriyle şekillenen bir rahatsızlıktır. genellikle ileri yaşlarda görülmesinin sebebi yaşla birlikte mutasyon sayılarının artması, protoonkogenlerin onkogenlere dönüşmesi ya da ur * baskılayıcı genlerin işlevini yitirmesidir. kanser hücreleri, normal hücrelerin aksine sınır tanımazlıklarıyla bilinirler. normal bir şekilde hücre sapıttığı zaman intihar etme eğilimindeyken, kanser hücreleri hayata olan bağlılıkları sebebiyle yaşamaya devam ederler. hem sadece yaşamak da değil, sürekli bölünmeye devam ederler. Çünkü vücut hücrelerinin *sahip olmadıkları bir şeye sahiptirler: telomeraz. telomeraz enzimi, kromozomların uçlarındaki telomer dizilerinin kısalmasını engelleyerek sonsuz bölünme yetkisini sağlarlar. kanser hücrelerinin ölümsüzlüklerine en iyi kanıt 1951'de rahim kanseri olan henrietta lacks adlı bayandan izole edilen ur* hücrelerinin hücre kültüründe, günümüze kadar bölünmeye devam etmesidir.
    kanser hücrelerinin yayılmacı karakterleri ise diğer hücrelerden gelen dur orası senin yerin değil sinyallerini algılayamamasından ya da işine öyle gelmesinden ileri gelir. normalde örneğin bir karaciğer hücresi yanlışlıkla başka bir bölgeye giderse o bölgedeki hücreler, sen bizde değilsin şeklinde ölüme yönlendirilir, ve de bir bölgede çok fazla hücre çoğalmaya başladığında, bölünmenin durması yönünde uyarılar gelir. ama kanser hücreleri başka bir bölgeye gider yerleşir, bir kitle oluşturur ve besin ihtiyacını karşılamak için oraya bir yol bile çektirir. * anormal damarlanma kanser göstergesi olabilir.


    (25.06.2007 18:51)

le fantome de l opera

    operadaki hayalet kısmen gerçek bir kişilik olup, yıldız sarayı'nın mimarıdır.
    (22.06.2007 12:11)

gen

    genetikteki ve biyokimyadaki son gelişmeler neticesinde, protein üretir kavramı kısmen yanlışlanan nükleotid dizisi. bunun sebepleri de şöyle sıralanabilir. proteinler birden fazla alt birimden oluşabilir, ve bu alt birimlerini farklı genler oluşturabilir. dolayısıyla genler polipeptit üretiyor demek daha doğru olabilir diye düşünülmüştür. fakat sonra alternatif kırpılmanın keşfinden sonra, yani ökaryotlarda mrna'dan intronları kesilmesiyle, exonların farklı şekillerde bir araya gelip,1 genden farklı polipeptitlerin oluşabildiğinin keşfinden sonra, 1 gen 1 polipeptit izomeri şeklinde tanımlanmıştır. tabii, bunun yanı sıra protein üretiminde ara basamak olmayan rna üretimi de gerçekleşir genetik kod vasıtasıyla. sonuç olarak bir gen, polipeptit izomeri ve rna sentezinden sorumlu nükleotid dizisidir.
    (20.06.2007 13:54)

eter

    eter, eter grubu bulunduran bileşiklere verilen bir addır. eter grupları, iki karbon arasında oksijen bulunmasıyla tanımlanabilir. genel formülleri r-o-r şeklindedir.
    (20.06.2007 13:33)

şehrin aynaları

    kurgusuyla, anlatımıyla çok büyüleyici ve karanlık bir eser. Özellikle her bölümün başındaki alıntılar çok etkileyici. yine elif Şafak yapıyor yapacağını ve İstanbul'da sonlandırıyor romanını ve insanın o zamanlardaki hasköy'de olası geliyor.

    bir istanbul tasviri:

    --- alıntı ---
    İki yakası vardı şehrin; iki yakası asla bir araya gelmezdi. sanki biri çıkıp şebreng bir kumaşı boydan boya yırtmış, ikiye ayırmıştı da, o kocaman yırtık bir daha dikiş tutmamış, iflah olmamıştı. neler neler yapılmamıştı ki iki yakayı kavuşturmak için... fakat şehir inat etmiş; altın sırmalarla, pırlanta bezeli yüksüklerle, kristal iğnelerle kapısını çalanlara yüz vermemiştir. nice sonra gözüpek bir terzi, makasını gökyüzüne uzatmış ve bir hamlede, masmavi semadan kocaman bir parça kesip onunla yamamıştı o şebreng kumaşı. İşte o vakit, şehrin iki yakası bir daha kavuşmamışcasına ayrı düşmüştü. İki yakanın arasına deniz girmişti. terziye gelince, kaş yapayım derken göz çıkarttığını fark ettiği an, ince ve çalak vücudunu o şebreng kumaşın soğuk ellerine bırakıvermişti. bir dal çıtırtısı çıkmıştı kırılan boynundan ve tek damla yaş süzülmemişti açık kalan gözlerinden
    --- alıntı ---
    (18.06.2007 13:20)

adet dönemi

    adet süresince normal bir insanda kanama yarım çay bardağından fazla değildir. * dolayısıyla kadınlardan korkmak yersiz olabilir. bu dönemde hormonların etkisiyle duyu almaçlarında çoğalma olur ve kıl-tüy işlerinin bu döneme denk getirilmemesi şiddetle tavsiye edilir.
    (11.06.2007 19:12)

hayko cepkin

    kendisi marilyn manson hayranıdır.
    (11.06.2007 18:38)

rna

    dna'nın yanında hep ezilmiştir, 2. adam muamelesi görmüştür ama 2006 nobel ödülünde de atfedildiği gibi tek görevi polipeptit sentezinde ara basamak olması değildir, mrna okunmasını engelleyebildiği gibi bazı durumlarda gen susturumunu da gerçekleştirebilir.
    (03.03.2007 11:34)

sayfa: 1-2-3-4...-6

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.